Magazijn inrichting.

Elk magazijn is al eens ingericht. Maar op welke basis? Bij Logistiek & Advies komen we er geregeld achter dat het magazijn is ingericht op lagere volumes, een ander soort klanten of oude processen en zienswijze. Dit is opmerkelijk, omdat hoge performance een eis is, maar als er iets verandert wordt dit niet meer aangepast. Het grootste probleem? Inzicht in de impact van deze veranderingen. 

Kort gezegd: Als je het proces goed kan monitoren, kun je gemakkelijk bijsturen voor hoge performance.

Schaalbaarheid.

Monitoren van het proces draait om het picken, packen en verzenden van de juiste producten en aantallen. Monitoren zorgt ervoor dat fouten (bijna) onmogelijk worden gemaakt en orders op tijd en volledig te deur uit gaan. De processen moeten schaalbaar zijn ingericht: de pieken moet je dragen en bij de dalen moet je kunnen afschalen. Logistiek & Advies kan helpen om processen zo neer te zetten dat flexibele krachten snel aan de slag kunnen, met voldoende automatisering om zo min mogelijk afhankelijk te zijn van de arbeidsmarkt.

Fast movers vs. Slowmovers.

De tweede stap is het juist beoordelen van fast movers (hardlopers) vs. slow movers. Fast movers zijn vaak goed te behappen voor een logistiek manager. De voorraadstand is goed bij te houden en loopt in regelmatig patroon door. De voorraad is voorspelbaar en goed te berekenen. De grootste uitdaging is het juist bepalen van de fast movers en deze op de juiste plek neer te zetten. Slow movers zijn een groter probleem. Door onregelmatige en lange doorlooptijden is het bestelsignaal niet goed te automatiseren. Zeker als het product een hogere orderwaarde heeft moet hier door inkoop een extra controleslag voor komen. De kans op bestel- en verwerkfouten is groter, aangezien deze producten minder vaak in de roulatie mee gaan. Hierdoor loop je risico op verspilling van rendement, risico en bovenal capaciteit. Logistiek & Advies helpt inzicht te krijgen in wat de echte fast en slow movers zijn (niet alleen op omloopsnelheid), welke kansen er liggen en hoe jij dit proces kunt standaardiseren.

Onze services

Neem contact op

Op zoek naar logistiek advies? Neem direct contact met ons op!

 

 

Neem contact op

Capaciteit.

Capaciteit begint bij het waarnemen wat er nu in het magazijn gebeurt. In de regel mag je niet meer dan 80% van het magazijn bezetten: daarboven holt de efficiency achteruit. Als de opslag capaciteit aan zijn max zit, wordt voorraad nodeloos heen en weer gesleept, omdat het niet direct geplaatst wordt waar het hoort. Dit heeft een negatief effect op betrouwbaarheid, inzicht in de voorraad en algehele performance, aangezien je bijvoorbeeld order pickers heen en weer laat lopen. Het is niet gemakkelijk om de capaciteit waar te nemen en de juiste keuzes te maken. Kunnen wij hierbij helpen? Vraag dan een vrijblijvend gesprek aan.

Efficiency in warehouses.

Iets over dat de processen moeten  zijn ingericht op een hoge performance. Fouten moeten (bijna) onmogelijk zijn zodat altijd de juiste producten en aantallen worden verzonden. Orders moet goed begeid worden zodat ze altijd optijd de deur uitgaan. De processen moeten zo ingericht zijn dat bij pieken makkelijk opgeschaald kan worden door flexibele krachten. Bij voorkeur voldoende automatisering om zo min mogelijk afhankelijk te zijn van de arbeidsmarkt. 

Daarnaast mag het warehouse niet te vol zijn want boven de 80% opslag capaciteit holt de effiency achteruit. Dan ben je alleen nog maar aan het heen en weer slepen met voorraad omdat je het niet kwijt krijgt in de plekken waar het hoort. Dit heeft ook een negatief effect op de performance / leverbetrouwbaarheid.


Ook zou je hier iets bij kunnen zetten over de lay-out. Is het magazijn wel goed ingericht? is aan hardlopers gedacht? Of rijden de pickers hele dag van hot naar her. 

 

Om (meer) efficiëntie te realiseren in een warehouse, is het belangrijk om een dergelijk proces zo goed mogelijk aan te lopen. Of het gaat om een bestaande locatie of een nieuw pand, voor beide opties wordt u bijgestaan en worden wensen en mogelijkheden op elkaar afgestemd. Automatisering biedt bijvoorbeeld voordelen om order fouten te verkleinen, taken van huidig personeel te verkleinen en performance verhogen. Buiten veiligheid in het warehouse speelt ook goed opgeleid personeel een belangrijke factor om processen efficiënt te laten verlopen. Goed opgeleide medewerkers zullen veel efficiënter werken. Ook het juiste warehouse management systeem voor uw locatie en processen is een belangrijk detail. Van slim WMS tot een gebruiksvriendelijke WMS, wensen en mogelijkheden vinden de juiste fit voor uw bedrijf.